Vijf belangrijke take-aways van de Microsoft Business Applications Summit

Vijf belangrijke take-aways van de Microsoft Business Applications Summit

Afgelopen woensdag vond de (eerste volledig digitale) Microsoft Business Applications Summit plaats, met al het nieuws dat Microsoft op het gebied van bedrijfsapplicaties te bieden heeft. Uiteraard zaten we met een aantal Pulse collega’s tot diep in de nacht aan de buis gekluisterd om de stortvloed aan nieuwe ontwikkelingen tot ons te nemen. Wij hebben de vijf belangrijkste take-aways binnen het Finance & Operations domein voor je op een rijtje gezet in deze blog!

Indrukwekkende groei van Microsoft Dynamics 365

De groei van het Microsoft Dynamics 365 platform is indrukwekkend te noemen. Ieder jaar neemt het aantal users van Dynamics 365 met meer dan 80% toe. 99% van hen lopen mee in de One Version Continuous Improvement Cycle, waardoor ze ten alle tijden gebruik kunnen maken van de allerlaatste ontwikkelingen op het platform. Jaarlijks genereren alle klanten gezamenlijk 3,5 miljard aan grootboektransacties en maar liefst 16 miljard voorraadmutaties.

Van reactief naar proactief met Artificial Intelligence

Artificial Intelligence (AI) doet meer en meer zijn intrede op het Dynamics 365 platform met de Insights Apps. In eerste instantie met name in het Customer Engagement (CE) domein, maar nu is dit ook beschikbaar voor Finance & Operations (F&O) met Finance Insights. Met Finance insights krijg je volledig inzicht in het betaalgedrag van klanten, je cashflow forecast en je budget. Daarnaast voorspelt het wanneer klanten zullen gaan betalen, wat je cash positie zal zijn op een bepaald moment en hoe je presteert ten opzichte van je budget. Hiervoor heb je niet alleen de beschikking over de data uit Dynamics 365, maar je kunt ook externe databronnen koppelen en externe factoren meenemen. Zeker waardevol in deze tijd waarin voorspellingen op basis van historische data niet altijd voldoende houvast bieden. Meer info over Finance Insights vind je hier.

Ook binnen het Operations domein zien we AI-toepassingen onderdeel worden van Dynamis 365. Een mooi voorbeeld is Connected Manufacturing waar op basis van IoT (Internet of Things) sensoren de performance van het machinepark gemonitord wordt en afgezet wordt tegen de kwaliteit van productie zoals die in Dynamics 365 geregistreerd wordt. Hierdoor word je in staat gesteld om proactief te anticiperen op productie issues en om met het OEE Production Insight Dashboard direct de OEE (Overall Equipment Effectiveness) van je machinepark bewaken.

Hololens meets Dynamics 365

Met Dynamics 365 Guides brengt Microsoft de Hololens naar het Dynamics 365 platform. Tot op heden zagen we met name toepassingen in het Field Service domein. Nu doet Hololens ook zijn intrede in F&O, om precies te zijn in de recent toegevoegde Asset Management module. De Hololens wordt hierbij ingezet voor het verhelpen van storingen of onderhoud aan machines, waarbij de monteur maximaal ondersteund wordt met werkinstructies. De uit te voeren handelingen worden als het ware door de Hololens gesimuleerd zodat ook minder ervaren monteurs taken kunnen uitvoeren. Deze taken zijn eerder door ervaren krachten als werkinsttuctie in de Hololens ingevoerd. Meer info over Dynamics 365 Guides vind je hier.

Planning Optimization

De planningsengine van Dynamics 365 F&O ondergaat momenteel een complete redesign. Geheel in lijn met de purpose built app filosofie van Microsoft wordt deze nieuwe planningsengine niet in de bestaande F&O software gebouwd, maar als externe in-memory service in de Cloud. Deze nieuwe service is momenteel als preview beschikbaar met beperkte functionaliteit voor het plannen van de inkoopartikelen. Op termijn wordt de complete planningslogica van Dynamics 365 omgezet naar deze nieuwe service, die niet alleen meer functionaliteit zal bevatten maar bovendien ook een stuk sneller zal zijn. Bedrijven in de pilotfase weten nu al hun planningsrun van 5 à 7 uur terug te brengen tot een duur van minder dan 5 minuten!

Dynamics 365 Project Operations

Dynamics 365 Project Operations is de nieuwe business app voor de professional service industrie waarin alle front- en back-office processen ondergebracht zijn. Van project sales tot project planning, collaboration, time and attendance en project accounting. Qua functionaliteit verschilt de app niet veel van wat we nu al kennen vanuit Dynamics 365 F&O, maar het gebruik is een stuk flexibeler, intuïtiever en gebruiksvriendelijker geworden met de (vanuit CE bekende) Unified Interface. Deze eerste versie van Project Operations is echt bedoeld voor bedrijven in de professional services industrie. In toekomstige releases zal deze verder verrijkt worden zodat ook andere type projecten ondersteund worden. Meer info over Dynamics 365 Project Operations vind je hier.

Bekijk hier alle sessies van de Microsoft Business Applications Summit terug!

Het was een bijzonder inspirerende Business Applications Summit met interessante ontwikkelingen voor klanten van Pulse die een volgende stap willen maken in de digitale transformatie. Wij zijn er klaar voor om jullie daarbij te ondersteunen!