Sapa vervangt huidige ERP-systemen door Microsoft Dynamics AX van Pulse

Met geïntegreerd ERP-systeem in staat tot snel reageren

In 2009 startte Sapa, de internationale groep die is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren en verkopen van hoogwaardige aluminiumproducten, met een internationale uitrol van Microsoft Dynamics AX. Integratie van internationale bedrijfsprocessen, betere management rapportage en standaardisatie van werkwijzen vormde de aanleiding. Na een pilot project in Portugal ging Sapa in zee met Pulse en Acando voor de verdere implementatie binnen Sapa Building System. Erik van Drunen, IT-directeur Sapa Shared Services legt uit hoe en waarom.

De aanleiding van de groep brede ERP-selectie vond zijn oorsprong bij Sapa Building System. “We hebben een diversiteit van verschillende ERP-systemen binnen Sapa Building System, maar ook binnen de totale groep waren er een aantal bedrijven zonder een echt geïntegreerd ERP-systeem. De pijn zat bijvoorbeeld in het feit dat we een gebrek hadden aan standaard data. Dat wil zeggen geen eenduidige artikel- en klantdata. Ook het snel kunnen inspelen op een veranderende markt, door middel van goede management rapportage, was zeer moeilijk.”

Sapa miste de integratie van informatie, maar er was nog een aanleiding volgens Van Drunen. “Ook merkten we binnen Sapa dat we onze processen niet konden standaardiseren en optimaliseren middels “best practices” omdat er meerdere ERP-systemen in gebruik waren. Daar zagen we winstpunten voor Sapa.”

Sapa koos ervoor om eerst een interne oriëntatie te verrichten voordat zij zich buiten Sapa ging oriënteren. Van Drunen: “Voordat we de markt op gingen om een groep breed ERP-systeem te selecteren hebben we gekeken naar de reeds in gebruik zijnde oplossingen binnen de groep. Een aantal bedrijven had Lawson Movex in gebruik, weer anderen Oracle EBS. Het was al vrij snel duidelijk dat Oracle EBS geen optie was vanwege de complexiteit. We oriënteerden ons daarom breder in de markt. Vanwege onze schaalgrootte en de grote hoeveelheid locaties kwamen we al vrij snel uit bij Microsoft Dynamics AX als alternatief.”

Sapa besloot met Lawson M3 en Dynamics AX verder te gaan en er volgde een detailvergelijk tussen beide oplossingen. “Na het detailvergelijk kwamen we tot de conclusie dat Microsoft Dynamics AX de juiste keuze is. Het innovatieve karakter, functionaliteit, de Microsoft-filosofie en de continuïteit van Microsoft heeft ons doen kiezen voor Microsoft Dynamics AX”, aldus Van Drunen.

Hoe heeft Sapa vervolgens de partnerkeuze gemaakt? “Aan de partnerkeuze gaat een geschiedenis vooraf. We zochten namelijk een partner met dekking in de Sapa-landen. Met drie partijen zijn we een Request for Quotation-traject in gegaan. In juni 2009 zijn we met de gekozen partij gestart met een pilot bij Sapa Portugal. De live-gang was in augustus 2010. Voordat we eind 2010 Sapa België, als hub met groot magazijn en verkoopkantoor, wilden gaan uitrollen, was het zaak om de ontstane ontevredenheid over de rol van de toenmalige partner op te lossen. Daar kwamen we niet uit en toen kwam de Pulse – Acando combinatie in beeld.”

Van Drunen zag ook voordelen in de filosofie van Pulse. “Pulse heeft in de vorm van AXtension-oplossingen een voordeel ten opzichte van partners van Microsoft Dynamics AX. Bijvoorbeeld voor het scannen en matchen van inkoopfacturen hebben we AXtension MatchPoint aangeschaft. Ons magazijn is volledig draadloos met Wireless Warehousing en eenduidige management rapportage wordt gefaciliteerd met de BI-cubes binnen Enterprise Intelligence. Daarnaast bekijken we binnen Sapa Profiles de functionaliteit van bijvoorbeeld AXtension Advanced Production voor de planning en het beheer van matrijzen.” Sapa heeft de ambitie met dit project om door te groeien naar 2500 tot 3000 gebruikers wereldwijd.

De keuze van Sapa om voor Pulse te kiezen bevestigt het productiespecialisme van Pulse. Hiljon te Boome, directeur operations van Pulse, hierover: “De motieven van Sapa om voor Pulse te kiezen bevestigen dat Pulse de internationale partij is voor discrete manufacturing. Onze productiekennis en dito brancheoplossingen bieden voor Sapa significante voordelen en maken de oplossing internationaal gezien uniek. We zijn dan ook vol vertrouwen over het succes van deze internationale implementatie en uitrol van Microsoft Dynamics AX.”

ERP metaal aluminium

Over Sapa

Sapa is een internationaal industrieel concern dat veredelde aluminium profielen, op profiel gebaseerde componenten en –systemen, alsmede aluminium strips voor warmtewisselaars ontwikkelt, produceert en op de markt brengt. De grootste klantensegmenten worden gevormd door de bouw, automobielindustrie, inrichting van huis en kantoor, en technische sectoren. Sapa is nu ‘s werelds grootste leverancier op het gebied van geëxtrudeerde aluminium profielen en is vertegenwoordigd in meer dan 30 landen. De Sapa Groep heeft een omzet van 2,7 miljard euro en heeft ruim 14.800 medewerkers in ondernemingen in Europa, Amerika en Azië. De Sapa Groep is in Nederland aanwezig met drie vestigingen: Sapa Profiles in Drunen, Sapa Profiles in Harderwijk en Sapa Aluminium BV in Hoogezand.