Ransomware bedreigt het Nederlands bedrijfsleven

Ransomware bedreigt het Nederlands bedrijfsleven

Ransomware bedreigt het Nederlands bedrijfsleven

Wist je dat 4,5% van het MKB in Europa in 2016 of 2017 slachtoffer is geworden van een Ransomware aanval? Je hoort het steeds vaker, bedrijven die gehackt zijn met ransomware en vaak veel schade hiervan ondervinden. Lees verder hoe je je hiertegen kunt wapenen.

Uit een enquête van bedrijven die het IT-beheer verzorgen voor het MKB, blijkt dat 59% van de IT-beheer bedrijven in de eerste helft van 2017 een Ransomware aanval heeft gehad bij een van hun klanten. Gelukkig is het merendeel van de aanvallen afgeslagen, maar als het mis gaat kan het veel schade berokkenen.

Van de MKB-bedrijven die in 2017 getroffen zijn door een Ransomware aanval heeft 21% het losgeld betaald. Van deze betalende bedrijven heeft 18% de data nooit kunnen terughalen. In totaal is door de Europese MKB-bedrijven binnen een jaar gezamenlijk 81 miljoen euro aan losgeld betaald. Dat dit een lucratieve bedrijfstak is geworden mag dan ook duidelijk zijn.

Het betaalde losgeld bepaald echter maar voor een klein deel de echte schade, deze zit in het tijdelijk moeten sluiten van de business en de waarde van de verloren gegane gegevens en apparatuur. De Ransomware makers richten zich op de maakindustrie als belangrijkste bedrijfstak (53%), waarschijnlijk omdat men daar de gemakkelijkste doelwitten of de best betalende doelwitten ervaart.

Hoe kun je je het beste wapenen tegen deze Ransomware aanvallen?

Het belangrijkste is dat de medewerkers een cyber security training volgen om bewust te zijn van de gevaren op Internet. Naast bewustwording (45% oorzaak), zijn phishing mails (42% oorzaak) en kwaadaardige (code op) websites (5% oorzaak) de belangrijkste bronnen van de besmetting, waarvan een medewerker zich bewust moet zijn.

Wat de ervaring geleerd heeft, is dat er niet één enkele technische oplossing om Ransomware te voorkomen. Een meerlagige beveiligingsoplossing is noodzakelijk voor een adequate verdediging.

Van de technische oplossing is een goede Backup en Recovery oplossing het meest effectief om de gevolgen van een Ransomware aanval te beperken. Dit wordt gevolgd door medewerker training en Anti-Virus oplossingen.

Heb je of wil je geen eigen cyber security professional in dienst? Denk er dan over om deze kennis in te huren bij een van je IT-partners. Wil je meer weten over hoe je je kunt wapenen tegen cyber security gevaren? Neem dan contact op met je Account Manager of Service Delivery Manager van Pulse.

Bron: Datto’s State of the Channel Ransomware Report Europe

Download het volledige rapport