Project Description

“Kiezen tussen PLM en PDM is fundamenteel en strategisch”

Goed kijken wat jouw organisatie nodig heeft

Wanneer je actief bent in de ontwikkeling van producten is het zinvol om je te verdiepen in het nut en de noodzaak van PLM- en PDM-systemen. Voor we daar iets zinnigs over kunnen zeggen, is het wellicht verstandig om eerst het verschil tussen beide benaderingen uit te leggen. Samengevat is PDM (Product Data Management) het beheer van product data en PLM (Product Lifecycle Management) de meer strategische aanpak van de levenscyclus van een product. Het is dan ook logisch dat PDM altijd onderdeel is van PLM. Een ander voor de hand liggend verschil tussen deze twee is de complexiteit en het bijkomende kostenplaatje.

“Een PLM-oplossing is vaak een mix van ERP, SCM, CRM en ALM”

PDM: direct voordeel

PDM houdt zich direct bezig met het beheren en toegankelijk maken van specifieke productgegevens: productnummer, productomschrijving, toeleverancier, maatvoering, kosten en bijvoorbeeld CAD-tekeningen. Alle gegevens bij de hand, iedereen werkt op dezelfde pagina, er gaat geen tijd verloren met zoekwerk, productiviteit groeit door hergebruik van ontwerpgegevens en de samenwerking wordt hechter.

PLM: the big picture

PLM benadert een product vanuit zijn levenscyclus, totaal dus. Een strategische aanpak die gericht is op verhoging van productiviteit en versnelling van het ontwikkelingsproces. PLM legt de link tussen mens, gegevens, processen en machines en bouwt daarmee een stevige, informatieve ruggengraat voor je bedrijf.

PLM-oplossingen worden door hun bedrijfsbrede karakter vaak toegepast door grote organisaties. Het beslaat vaak veel afdelingen als engineering, verkoop, inkoop, productie en logistiek en verbindt ook diverse vestigingen van een bedrijf. Een PLM-oplossing is vaak een mix van ERP, SCM, CRM en ALM.

Hulp nodig bij strategische keuzes?

Neem hier contact op >

Gerelateerde oplossingen: