Harold Swaanen / 27 augustus 2019

Eigenlijk ieder bedrijf binnen de bouwtoelevering dat ik ken, ontleent zijn bestaansrecht aan een innovatief product en/of een innovatief productieproces. Het is mooi om te zien hoe die bedrijven blijven innoveren op product- en procesniveau om de concurrentie voor te blijven.

Tot een paar jaar geleden verbaasden we ons als automatiseerders nogal eens dat deze bedrijven, vol innovaties, vaak vasthielden aan een traditionele manier van afhandelen van het orderproces en de interne administratie. Ondanks het invoeren van een nieuw ERP-systeem werd toch nog vaak de bestaande (papieren) bonnenstroom intact gehouden. Het werd als heel wat ervaren wanneer zo’n bon automatisch gefaxt kon worden naar een uitvoerder op de bouw.

Tegenwoordig zien we ook in de bouwtoelevering dat de digitale transformatie haar intrede doet. De fax lijkt te zijn verdwenen uit de (bouw)keet. De moderne uitvoerder wil snel en makkelijk kunnen bestellen vanuit een app of een portaal en daarbij direct inzicht houden op de status van zijn orders. Een toeleverancier aan de bouwgroothandel gaat niet langer passief zitten wachten op een bestelling, maar gaat proactief de voorraad beheren en aanvullen en wordt daardoor een integraal onderdeel van de supply chain. Hierdoor wordt niet alleen de administratieve last verlaagd, maar ook de servicegraad verhoogd. Natuurlijk gaat niet iedere groothandel meteen over op deze geïntegreerde manier van orders verwerken, maar als toeleverancier wordt er van je verwacht dat je via diverse kanalen (omni-channel) je producten kan leveren.

Met de komst van de cloud zien we dat er een gemeenschappelijk fundament of platform ontstaat waarop het integreren van processen over de bedrijven heen technisch gezien minder complex wordt. Je hoeft immers niet meer jouw on-premise omgeving te koppelen aan die van je business partner, maar kunt gebruik maken van de tooling en services die bijvoorbeeld het Azure cloud-platform van Microsoft biedt. Een mooie ontwikkeling in dit kader is het Open Data Intiative van Microsoft, SAP en Adobe om tot één standaard te komen waarin real time gegevens uitgewisseld kunnen worden.

Nu ook de bouw vol in de digitale transformatie zit en de barrières voor integratie door de ontwikkelingen in de cloud steeds kleiner worden, voorzien we dat bedrijven die succesvol willen blijven niet alleen innoveren op product- en procesgebied maar vooral ook de supply chain bij die innovatie moeten betrekken.

Herkenbaar? Niets doen is geen optie…

Auteur
Harold Swaanen Presales Consultant