Marc van Hout / 20 augustus 2019
Bouwtoelevering

In mijn zoektocht naar de toegevoegde waarde voor de bouwtoelevering zie ik veel verandering, zowel in de afgelopen jaren als nu en in de toekomst. Traditioneel bouwen wordt prefab bouwen en zelfs 3D printing. Producenten zijn aan het assembleren. De time to market wordt alsmaar korter en we zien steeds meer just-in-time-levering. Vanuit alle kanten komen kreten zoals: “samenwerking in de keten”, “BIM”, “mass customization”, “circulair bouwen”, “industrialisatie en “robotisering”.

Maar waar gaat het nu naartoe? En nog belangrijker: wat kunnen we ermee? Hoe kunnen we elkaar helpen met het maken van de juiste keuzes? En hoe blijven we wendbaar voor de snelheid van veranderingen?

Het is in ieder geval duidelijk dat door de veranderingen de logistiek complexer wordt en dat door een tekort aan arbeidskrachten de industrialisatie gepusht wordt. Verder krijgt de eindklant een belangrijkere rol in het geheel – hierdoor verandert het gedrag in de B2B-markt naar het gedrag dat we in de B2C-markt gewend zijn. Consolidatie en samenwerking in de keten is een feit en komt steeds meer voor. We proberen prijsstijgingen te voorkomen door effectieve samenwerking, waardoor meer transparantie in de (productie)keten ontstaat. Rollen en verantwoordelijkheden verschuiven.

Degene die beschikt over de juiste ICT, waarbij het integrale aspect het meest belangrijk gaat zijn, wordt onderscheidend!
Business Controller Sales

Het lijkt erop dat integraal digitaal werken steeds dichterbij komt voor de bouwtoelevering. Digitalisering is een must voor zowel de producenten als de groothandel. Doordat er meer transparantie komt in de (productie)keten, komt samenwerking en integraal digitaal werken binnen handbereik. Hierdoor ontstaat er wendbaarheid voor snelle verandering en de juiste informatie om in te kunnen spelen op de behoefte van de markt.

Bedrijven die dit negeren krijgen te kampen met stijgende (faal)kosten, verkeerde beslissingen door het ontbreken van data en krimpende marges, wat uiteindelijk de continuïteit in gevaar zal brengen. Het gaat niet alleen meer over tender management, dynamische eenheidsomrekening of leverschema’s, maar ook over het delen van informatie over uitbesteding, samenwerking, de juiste productinformatie, digitalisering van transacties en ga zo maar door. Openheid voor data van andere systemen wordt een must.

Ben je getriggerd door de bovenstaande zaken? Dan nodig ik je uit om samen te sparren over de bouwtoelevering van de toekomst. Neem contact op!

Auteur
Marc van Hout Sales Manager