Itho Daalderop: Klaar voor internationale groei

Integrale aansturing Itho Daalderop met Microsoft Dynamics AX

De fusie tussen twee bedrijven en verouderde maar vooral ook verschillende ERP-systemen, zette Itho Daalderop op het spoor van een selectietraject. Na een intensief vergelijk koos de producent en distributeur van verwarming-, tapwater-, ventilatie- en regeltechnische-oplossingen voor Pulse. Leo van den Hil, Manager ICT van Itho Daalderop over de beoogde doelstellingen: “Microsoft Dynamics AX stelt ons in staat om efficiënter te kunnen werken door de integratie van processen verder gestalte te geven en biedt een platform voor verdere (internationale) groei.”

Itho Daalderop is ontstaan in 2010 uit een samenwerking tussen twee Nederlandse bedrijven: Itho en Daalderop. Beide bedrijven waren decennia lang zelfstandig actief in de installatiemarkt en hebben een rijke historie. Op IT-vlak is na deze samenvoeging van Itho en Daalderop de situatie ontstaan dat beiden een verschillend ERP systeem in gebruik hadden. Itho had Microsoft Dynamics NAV in gebruik en Daalderop MFG Pro. Binnen Itho waren meerdere versies van Microsoft Dynamics NAV in gebruik. De oudste in gebruik zijnde versie was twaalf jaar oud. Van den Hil over de ‘nieuwe’ knelpunten: “in de ideale situatie moet een klantvraag leiden tot een productieorder die in het gehele proces gevolgd moet kunnen worden. Het proces, de interne keten, moeten we integraal kunnen aansturen. Iedere verkooporganisatie was een losse entiteit en had een eigen voorraad. Verre van optimaal met alle gevolgen van dien. We willen het bedrijf als een keten laten functioneren, hetgeen niet lukte in de oude situatie. Hierdoor hebben we ook te hoge voorraden. Een van de doelstellingen is dan ook om naar ketenoptimalisatie te gaan door centrale planning van productie en daarmee de voorraden substantieel te kunnen verlagen.”

Dubbele selectie

De ontstane situatie noopte tot actie. “Het management besloot al vrij snel om binnen de Microsoft familie te blijven, aangezien men tevreden is over Microsoft in termen van continuïteit en ambities”, aldus Van den Hil. De periode van september tot en met december 2011 benutte Itho Daalderop om het ERP-project voor te bereiden. Van den Hil: “we zijn intern aan de slag gegaan met een Business Process Redesign project, hetgeen resulteerde in een set van requirements waarmee we de markt op zijn gegaan. Microsoft Dynamics NAV kende we uiteraard al en dat hebben we vergeleken met Microsoft Dynamics AX. Al snel bleek dat Microsoft Dynamics AX meer standaard functionaliteit bood en ook onze internationale ambities betere ondersteuning biedt.”

Daarna volgde nog een selectie, de partner selectie. Van den Hil: “nadat we voor Microsoft Dynamics AX hadden gekozen was het zaak om de juiste partner te selecteren. Enkele partijen werden uitgenodigd, waaronder Pulse. Je let met name op hoe zo’n partij schakelt en in staat is om mee te denken. We zijn uiterst kritisch ingesteld en wat opviel was de effectiviteit van reageren van Pulse. En begrip voor de Itho Daalderop situatie, onze processen en de klik met onze mensen waren verder doorslaggevend om met Pulse in zee te gaan.”

Toekomst

De internationale ambitie van Itho Daalderop is al eerder aangestipt. Volgens Van den Hil gaat het aanstaande project hier een wezenlijke bijdrage aan leveren. “We zien in het buitenland veel marktpotentieel, kansen om te groeien. De Nederlandse markt is vrij overzichtelijk en om te groeien dienen we over de grens te gaan. Internationale acquisities worden niet uitgesloten en Microsoft Dynamics AX biedt ons de mogelijkheid om eenvoudig bedrijven te integreren in de bestaande omgeving.”

itho_daalderop2

Over Itho Daalderop

Itho Daalderop ontwikkelt, fabriceert en verkoopt verwarming-, tapwater-, ventilatie- en regeltechnische-oplossingen. Het is haar missie om met innovatieve producten en systemen een bijdrage te leveren aan een comfortabel, gezond en energiezuinig binnenklimaat.

Itho Daalderop is in 2010 ontstaan uit een samenwerking tussen twee gevestigde namen uit de installatiemarkt: Itho en Daalderop. Itho (opgericht 1919) is een bekend en veelgevraagd leverancier voor ventilatiesystemen, cv- en warmwaterapparatuur. Daalderop (opgericht 1880) is sinds jaar en dag marktleider op het gebied van warmwaterapparatuur en leverancier van cv-ketels, innovatieve verwarmingsapparatuur en kokendwatertoepassingen. Itho Daalderop Nederland is verdeeld in drie businessunits: Nieuwbouw, Renovatie en Installatie & Groothandel. De businessunits bedienen een eigen markt met een specifiek product- en dienstenpakket.

Innoveren zit Itho Daalderop in het bloed. Zowel Itho als Daalderop hebben meerdere nominaties voor de VSK Awards (innovatieprijs voor de installatiebranche) op hun naam staan. Recentelijk is daar ook een VSK Award op naam van Itho Daalderop aan toegevoegd, voor de Flat Energy Cube. Alle producten worden in eigen beheer ontwikkeld en geproduceerd.

Itho Daalderop is in Nederland gevestigd op drie locaties: Schiedam, Tiel en Etten-Leur. De afgelopen jaren heeft zij een flink marktaandeel verworven in Europa en heeft Itho Daalderop een vestiging in Engeland (Burton on Trent) en een vestiging in België (Sint-Niklaas). In totaal werken er bij Itho Daalderop ongeveer 350 medewerkers.