ERP: het centrum van het universum?!

ERP: het centrum van het universum?!

Als echte ERP-man zou ik dat natuurlijk kunnen roepen. Sinds 1995 ben ik al besmet met het ERP-virus. Destijds hadden we (veel) losstaande applicaties om onze bedrijfsvoering te ondersteunen. Een programma voor logistiek, een systeem voor de productie, een programma om artikelnummers uit te geven, een pakket voor de boekhouding en ga zo maar door. Mijn Windows 95 Desktop was behangen met een prachtig kleuren pallet aan indrukwekkende icoontjes. Helaas moest ik veel overtypen, de menselijk interventie die uiteindelijke kon resulteren in dataverlies of -corruptie. Ook ik tikte wel eens met dikke vingers. Een bijkomend probleem was dat mijn computer steeds trager werd met al deze lokaal geïnstalleerde applicaties die ik naast elkaar moest draaien. Verre van ideaal. Toen echter de echte grote ERP-systemen hun intrede hadden gedaan, begon mijn hart sneller te kloppen. Echt waar. Hier kwamen namelijk alle zaken bij elkaar. Denk aan financiën, logistiek, projecten, service, etc… Helaas werd mijn enthousiasme iets getemperd door het feit dat ik nog steeds heel veel zaken met randprogramma’s moest afwerken, maar de eerste stap richting integratie en een platform was daar.

De jaren daarop zag je een duidelijke beweging dat ERP een steeds prominentere rol in bedrijven begon te krijgen. Heel veel functionaliteit werd toegevoegd in de vorm van maatwerk en later steeds meer add on’s. ERP werd groter en groter. Dit had ook een keerzijde. Men liep het risico om minder flexibel te worden. Zeker in de tijd van de recente crisis zijn veel bedrijven geherstructureerd en veranderd. Met verstrekkende gevolgen voor het IT-landschap. Er ontstond een sterke hang naar een flexibelere omgeving, waarbij eenvoudig bedrijfsprocessen veranderd, aangepast of toegevoegd konden worden. ERP werd destijds als enorm slagschip en té rigide ervaren. Men wilde geen maatwerk meer, maar standaard componenten. Doorlooptijden van implementaties kwamen onder druk te staan. In de tijd dat een ERP-implementatie vroeger gedaan werd, kan tegenwoordig het bedrijf compleet veranderd zijn.

Technologie is natuurlijk heel hard gegroeid. Nieuwe technologieën zoals de cloud worden meer en meer omarmt. Ook de ERP-wereld moet eraan geloven. Nu hebben we al bewegingen gezien van ERP leveranciers die hun oplossingen hosted aanbieden met een web-interface, maar dat voelt als oude wijn in nieuwe zakken. De grote game changers zijn de leveranciers die hun product echt Saas (software as a service) kunnen aanbieden. Je huurt als het ware capaciteit om bedrijfsprocessen onder te brengen. Het hele infrastructurele beheer, beveiliging en borging van kwaliteit wordt bij de leverancier ondergebracht. Bij deze groei zien we dat ERP veel meer naar zijn kern-functionaliteit wordt gedwongen. Applicaties die processen echt uniek maken worden als cloud diensten er aan vastgemaakt. Hierdoor ben je uiterst flexibel en kun je makkelijk op- en afschakelen. Dit voorkomt bakken met maatwerk. De komst van de cloud maakt namelijk de werking van deze oplossing vele malen makkelijker. Daarnaast zijn integratievraagstukken in de cloud vereenvoudigd en heb je de mogelijkheid om informatie die niet in eigen systemen staan te gebruiken voor de afhandeling van processen.

Stel je produceert winterbanden voor specifieke regio’s. Hoe handig kan het zijn dat je weergegevens mee kunt laten rekenen in je productieforecast? Zo zijn er velen te bedenken. Een ander bijkomend voordeel kan zijn dat applicaties kunnen draaien op ieder device. Door gebruik te browserinterfaces en zelf te maken Apps. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Gartner heeft hier tevens een prachtig epistel over geschreven. Bron: http://www.gartner.com/newsroom/id/2658415

Dit maakt het leven van de ERP-liefhebber een heel stuk aangenamer en spannender, toch? Ik denk dat ik ga zeilen!