Platform als ERP of ERP als platform?

ERP als platform

Door: Danny Geerts

ERP als platform

Selecteren anno 2018

Het selecteren van puur sec ERP-systemen behoort tot het verleden. In deze blog gaat Danny in op de strategische keuze die bedrijven voor de voeten komt. Deze keer:

ERP als platform

Nu het merendeel van Nederlandse bedrijven hun bedrijfsprocessen ondersteunen met ERP, zijn nieuwe selectietrajecten meestal ter vervanging van de huidige ERP-oplossing. Het vervangen betekent in de praktijk vaak dat de onderneming zich ervan wil verzekeren dat de huidige functionaliteit ook in het nieuwe systeem aanwezig is. Daarnaast weten de meeste ondernemingen prima welke pijnpunten in het bedrijfsproces aanwezig zijn, die daarmee een grote rol spelen bij de weging van het nieuwe systeem.
De verwachting is dat al deze aspecten standaard opgelost worden met het nieuwe systeem. De toekomst van ERP is vooral om het in te zetten waar het tot zijn recht komt. Een ERP-selectie komt dus neer op kerncompetenties. Additionele behoeften worden afgedekt door een koppeling met gecertificeerde add-ons of apps.

SaaS

Met de huidige status en mogelijkheden van de Cloud ligt het voor de hand om voor een Cloud-variant van ERP te kiezen. Daarnaast is een pakket waar geen maatwerk in zit eenvoudiger te upgraden. Vraag een willekeurige onderneming met een ERP-systeem of men zonder problemen een update kan doorvoeren en het antwoord zal veelal nee zijn, meestal door maatwerk. Kiest een onderneming voor SaaS dan is dat niets anders dan het huidige ERP-systeem verplaatsen naar een datacenter. Het voordeel hiervan is dat er aanzienlijk minder tot geen technisch beheer meer nodig is. Hiermee profiteert het bedrijf echter niet van de volledige potentie van de Cloud. Extra voordelen van een Cloud-migratie zijn: eenvoudige integratie, eenvoudig upgraden, any device anywhere en single-sign-on.

Zoek niet naar ERP

Mijn gedachte over het zoeken naar de juiste vervanging is dat je niet gaat zoeken naar één ERP-systeem dat alle functionaliteit bevat die nu of in de toekomst nodig zouden kunnen zijn, maar naar een platform met een sterk en solide ERP-basis en een groot aanbod aan best-of-breed oplossingen die direct beschikbaar zijn. Daarmee kun je je als bedrijf onderscheiden. Hierdoor is het geen ERP-selectietraject meer, maar wordt het een strategische platform keuze.
Ik vergelijk dit als de keuze voor een mobiele telefoon. Hier maak je de keuze voor een besturingssysteem, lees ERP. Bij de selectie kijk ik naar gebruiksgemak, look and feel, performance, veiligheid, upgradebaarheid en innovatie maar vooral ook de kwaliteit en het aanbod van de apps. Hier verwacht ik niet van het besturingssysteem dat het een alleskunner is. Als ik een app voor het weerbericht belangrijk vind, kies ik liever uit de app-store een die app die precies dat doet wat ik zoek. Buienradar is een goed voorbeeld. Helemaal wat ik nodig heb en verder geen onnodige functionaliteit.
Als deze werkwijze persoonlijk goed is, mag je als bedrijf een soortgelijk proces verwachten voor de business software. Naast de apps verwacht ik van de telefoonsoftware dat deze zich ook blijft door ontwikkelen. En bij de updates wil ik ervanuit kunnen gaan dat alles blijft werken en zelfs ook profiteren van de nieuwste ontwikkelingen. Dit mag ik dan ook van mijn businessplatform verwachten. Een nieuwe ERP-selectie moet dan ook de laatste zijn. Een complete re-integratie of selectie om de 5 tot 10 jaar heeft namelijk niet de voorkeur.

Wat ik in de markt zie, is dat bedrijven niet meer gericht naar een overall ERP-systeem zoeken, maar kijken naar een Cloud-platform dat klaar is voor de toekomst. Een platform dat naast ERP-functionaliteit een rijk aanbod aan apps biedt waaruit een keuze gemaakt kan worden. Apps die de pijnpunten in je bedrijfsproces oplossen en je helpen om uiteindelijk de kwaliteiten van je onderneming te profileren.
Als je als bedrijf de selectie voor een toekomstbestendig Cloud-gebaseerd ERP-platform overweegt dan zijn Pulse en ik graag je sparringpartner!