Dashboard, rapport…hoe doe ik dat?

Dashboard, rapport…hoe doe ik dat?

Ik kan me nog herinneren dat wij in de fabriek bakken met lijstjes rondstuurden om enigszins voortgang te meten. Op deze lijsten werd afvinkt wat we gedaan hadden en lieten deze lijst invoeren door een typiste. Daarna automatiseerden wij verder door en hadden we per productiebewerking een bonnetje in de map. Deze werden an het einde van de week verzameld en wederom door dezelfde typiste in het systeem gestopt. Voortgangsinformatie, alleen een week oud.

Je kunt kanttekeningen zetten bij de zuiverheid van deze informatie. Wij wilden natuurlijk iedere week laten zien dat we voor 40 uur aan werk hadden verzet. Dit zorgde ervoor dat wij nogal wat ‘klaverjaste’ met uren om iedere week netjes een 100% score te laten zien. Maar goed, het gaat niet om het verzamelen van data, maar om de wijze van rapporteren. Onze planner maakte van al deze verzamelde uren netjes een (Excel)overzicht en met een grafiekje konden wij zien hoe we het gedaan hadden. Dit was al een prille voorloper op het huidige BI (Business Intelligence). Analyseren en doordrillen was maar beperkt mogelijk, omdat er maar beperkte data voorhanden was, waarvan je ook de juistheid in twijfel kon trekken.

Hoe anders gaat het nu! We zien steeds meer productiebedrijven de werkvloer volledig automatiseren. Dit kan d.m.v. terminals bij de machine of een integratie met de machinesoftware. Resultaat: veel real time data. Nu kun je weer helemaal los gaan met Excel om over deze data te rapporteren, maar de hoeveelheid maakt het vaak al complex. Data wil je al op een wijze gepresenteerd krijgen, zodat je de juiste doorsnedes kunt maken.

De intrede van de datakubus dient zich aan. Ik laat even de technische details achterweg, maar we pakken datatabellen op en transformeren deze op een dermate wijze dat deze heel gemakkelijk te lezen is voor rapportage. Natuurlijk kun je hier nog veel meer technische hoogstandjes mee bereiken, maar voor het beeld laat ik het hier even bij. Als je de data dan eindelijk overzichtelijk aangereikt krijgt, wil je deze gaan presenteren. De meest voorhand liggende rapportage tool is Excel. Een beetje handige vent vindt hierin de weg en kan al prima af met een paar leuke visuals. Slicers, grafieken, pivot tabels, er is al veel beschikbaar en men kan zichzelf redden. Je wilt echter altijd meer! Mooie rapporten, dashboards en eventueel een presentatie op je telefoon welke bijvoorbeeld met een vinger te beïnvloeden is. Tegenwoordig wordt er steeds meer over de presentatie-laag nagedacht en deze wordt steeds meer toegeschreven naar de eindgebruiker. Deze wil in control zijn en zelf zijn rapporten en dashboards bij elkaar klikken. Daarvoor wil hij niet oneindig gebruik maken van consultants om een wijziging door te voeren. Hiermee wordt BI een tool voor de eindgebruiker. Ik zou me kunnen voorstellen dat u dat zelf ook wil?