Blog: Het Power Platform, niet meer weg te denken!

Het Power Platform, niet meer weg te denken!

In mijn vorige blog heb ik het gehad over de nieuwe manier waarop we naar business software kijken, waarbij de functie van ERP- en CRM systemen is overgenomen door purpose-built apps die ieder vanuit hun eigen kracht bijdragen aan een geïntegreerde omgeving in de cloud. Om ervoor te zorgen dat deze apps goed met elkaar blijven samenwerken en up-to-date blijven, zijn de mogelijkheden om deze apps aan te passen fors ingeperkt. Waar we voorheen de complete broncode tot onze beschikking hadden en naar hartenlust maatwerk konden ontwikkelen, zien we dat functionaliteit meer en meer gesealed is. We kunnen alleen nog via zogenaamde developer extension points eigen functionaliteit toevoegen.

Met het verdwijnen van de mogelijkheid om overal in je business software aanpassingen te maken, is uiteraard de behoefte voor maatwerkfunctionaliteit niet verdwenen. Bepaalde processen of informatiebehoeften zijn immers zó uniek voor een bedrijf of een branche, dat ze nooit in standaard software of rapportage te vinden zullen zijn.

Het Power Platform

Binnen Microsoft Dynamics 365 hebben we het Power Platform dat speciaal bedoeld is voor het realiseren van eigen apps, rapportages en verbindingen met andere third party software zonder dat je hiervoor bestaande programmatuur hoeft aan te passen. De meest bekende oplossing van het Power Platform is Power BI, dat bij veel van onze klanten voorziet in de complete rapportage- en BI-behoefte. Een minder bekende oplossing, maar hard op weg om in iedere Dynamics 365 implementatie ingezet te worden, is PowerApps.


Voorbeeld van een calculator PowerApp in een Dynamics 365 klantorder scherm

Met PowerApps kunnen er eigen apps bovenop het Dynamics 365 platform worden gebouwd, zonder dat er bestaande programmatuur wordt aanpast. Het is een zogenaamd ‘low-code ontwikkelplatform’, waarmee ook minder doorgewinterde programmeurs zelf apps kunnen ontwikkelen die direct beschikbaar zijn in Dynamics 365 en vanaf mobiele apparaten. Hiermee ben je als organisatie in staat om veel functies die voorheen als maatwerk in het systeem werden opgenomen (of simpelweg buiten het systeem werden bijgehouden) op een gestructureerde en gebruiksvriendelijke manier op te nemen in je business software platform. Denk hierbij aan calculatietools waarmee je op basis van een aantal kenmerken snel een kost- en/of verkoopprijs kunt berekenen. Of denk aan een mobiele app om zendingen naar je klanten te tracken. PowerApps is een oplossing die, net als Power BI, los van Dynamics 365 te gebruiken is. Je kunt er data vanuit andere applicaties gestructureerd mee samenvoegen in één bedrijfsproces.

Mijn verwachting is dat PowerApps over enige tijd niet meer weg te denken is als ontwikkelplatform voor additionele functionaliteit op Dynamics 365. Hiermee krijgt het Power Platform een nóg prominentere plaats in de transitie naar de cloud die veel bedrijven op dit moment doormaken.

Wil je meer weten over het Power Platform? Kijk dan eens op onze website voor meer informatie en neem contact op met een van onze specialisten!